Programi i projekti

U sklopu prvog WineOs festivala održane su brojne vinske radionice, među kojima je jedna od najzanimljivijih i najposjećenijih svakako bila Narančasta Re-evolucija, odnosno radionica narančastih, prirodnih ili maceriranih bijelih vina koju su vodili WSET-ovci Mario Tomeković i Siniša Kovač, član Udruge Dekanter. 

Sudionici radionice imali su priliku kušati čak 13 maceriranih vina poznatih hrvatskih i slovenskih vinara uz nekoliko iznenađenja i noviteta.

 

Orange wines - WineOS Vinarija Kalazić premijerno je na radionici predstavila svoju prvu Graševinu OW, Krauthaker čuvenu graševinu Kuvlakhe, a Roxanich malvaziju Anticu, koja je u bačvi odležala četiri godine nakon čak dva predavač Siniša Kovačmjeseca maceracije. 

 Za kraj je ostavljena Atimo malvazija koja je pobrala lovorike najposebnijeg vina radionice. Nefiltrirani barrique odrađen je po biodinamičkom principu; mutno i mineralno, ali vrlo kompleksno vino.

 Pitanja i odgovori usijali su već ionako toplu atmosferu u prostoriji. Koplja su se lomila oko naziva prirodna vina. "Nisu li sva vina prirodna?" i "Je li to samo marketinški alat?" nastavilo se raspravljati i nakon radionice.

 

 

 

Poneka su pitanja ostala otvorenima, što ostavlja prostor za još pokoju radionicu slične tematike. Tražila se čaša više